Jak powstaje różowe wino?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Wiele osób może zastanawiać się jak powstaje wino, a przede wszystkim czemu zawdzięcza swój kolor. O ile w przypadku czerwonego i białego trunku sprawa wydaje się dość oczywista, wino różowe – a właściwie jego kolor- wciąż pozostaje dla wielu zagadką. Skąd zatem barwa tego wina i jak dokładnie powstaje ten alkohol?

Informacje z winnicy

Zarówno wina czerwone, jak i różowe powstają z tego samego gatunku winogron. Oba rodzaje różnią się między sobą sposobem wytwarzania, a zwłaszcza czasem produkcji. Aby stworzyć wino, którego bogata oferta dostępna jest tutaj: https://www.profilwino.pl/, należy poddać owoce winogron wraz ze skórkami procesowi fermentacji. W jego trakcie skórki uwalniają kolor, a im dłużej trwa, tym kolor jest ciemniejszy. Specjaliści określają ten zabieg fermentacją „miazgi”. W czasie, gdy osoby zajmujące się wytwarzaniem tego trunku zaobserwują, że powstały sok zmienia kolor na czerwony, następuje jego wyciskanie w specjalnych prasach.

W dalszej kolejności wędruje do następnego zbiornika, gdzie kontynuowany jest proces fermentacji. Cały szkopuł tkwi w pierwszym etapie, kiedy owoce fermentują wraz ze skórkami. Aby uzyskać kolor różowy, należy ograniczyć ten czas. Różowe wina dojrzewają niezwykle szybko w porównaniu do pozostałych gatunków. Zwykle trwa to około sześciu do ośmiu tygodniu, zanim zostaną rozlane do butelek. Błędnym jest zatem myślenie, choć niestety dość powszechne, że jasny kolor wina powstaje na skutek zmieszania ze sobą trunków czerwonych i białych.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*