Wino naturalne – czym jest i jak jest ono pozyskiwane?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Ogólna charakterystyka wina naturalnego

Wino naturalne to szeroki termin, który odnosi się do każdego wina zrobionego z minimalną interwencją. Wina te są często produkowane z organicznych winogron i nie używają chemikaliów lub dodatków jakiegokolwiek rodzaju. 

Sposób produkcji

Aby wyprodukować wysokiej jakości wino naturalne, potrzebujesz najlepszych możliwych składników – co oznacza użycie winogron, które zostały wyhodowane bez pestycydów i herbicydów. Proces produkcji wina naturalnego wymaga minimalnej ingerencji człowieka; zamiast dodawać cokolwiek sztucznego, winiarz pozwala naturze działać.

Wina naturalne są zazwyczaj fermentowane bez kontroli temperatury (chociaż niektórzy winiarze schładzają fermentację, jeśli staje się zbyt gorąca). Często są niefiltrowane i nierafinowane – co oznacza, że zawierają cząstki skórek i nasion winogron, które dodają winu tekstury i ciała. Wina naturalne są często starzone w starych beczkach lub zbiornikach ze stali nierdzewnej, a nie butelkowane wkrótce po fermentacji, dzięki czemu mają czas na rozwinięcie złożoności i charakteru przez miesiące lub lata (a nie tylko tygodnie).

Ideą wina naturalnego jest powrót do tradycyjnych praktyk winiarskich stosowanych przed pojawieniem się nowoczesnych technologii. Wina naturalne są postrzegane jako bardziej autentyczne niż konwencjonalne wina produkowane z dodatkiem siarczynów i innych substancji chemicznych stosowanych w celach konserwacyjnych.

Jeżeli byłbyś zainteresowany nabyciem takiego trunku jak właśnie wino naturalne online i stacjonarnie sprzedawane jest ono w licznych sklepach. Warto jednak dokładnie się im przyjrzeć, aby wybrać takie, które w żaden sposób nas nie rozczaruje.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*