Ksylitol – dlaczego warto go stosować zamiast tradycyjnego cukru

Ksylitol, nazywany cukrem brzozowym, coraz częściej występuje w polecanych przez dietetyków i trenerów fitness przepisach na niskokaloryczne desery. Choć wizualnie i pod względem walorów smakowych przypomina sacharozę, znaną wszystkim doskonale jako cukier powszechnie wykorzystywany do słodzenia kawy czy herbaty, ma prawie dwukrotnie mniej kalorii. Ten naturalny słodzik cieszy się szczególną popularnością wśród diabetyków oraz osób stosujących dietę odchudzającą, a także pośród entuzjastów zdrowego żywienia. Jakie korzyści wiążą się ze stosowaniem ksylitolu jako zamiennika tradycyjnego cukru?

Niskokaloryczna i korzystna dla zdrowia alternatywa dla cukru

Ksylitol wyróżnia się licznymi zaletami. Jest niskokaloryczny i posiada niski indeks glikemiczny, w związku z czym jego spożycie nie skutkuje gwałtownym wzrostem poziomu glukozy we krwi, co jest szczególnie istotne w przypadku osób chorujących na cukrzycę. Metabolizm ksylitolu odbywa się bez udziału insuliny, dzięki czemu mogą go bezpiecznie stosować osoby z insulinoopornością. Badania naukowe dowodzą, że cukier brzozowy pełni rolę probiotyku – oznacza to, iż jego spożywanie wspomaga rozwój mikroflory jelitowej korzystnej dla funkcjonowania ludzkiego organizmu. To także obiecujący kandydat jako środek do walki z próchnicą – hamuje namnażanie w jamie ustnej bakterii powodujących psucie się zębów i może być bezpiecznie spożywany przez dzieci. Rezygnacja z sacharozy na rzecz cukru brzozowego wyjdzie na zdrowie zarówno osobom dbającym o sylwetkę, jak i tym, którym zależy na wdrażaniu u siebie prozdrowotnych nawyków żywieniowych. Z szerokim wyborem produktów z ksylitolem zamiast cukru zapoznać się można za pośrednictwem witryny https://marketbio.pl/category/ksylitol-xylitol-cukier-brzozowy-danisco-finlandia-finski/.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dziewiętnaście − pięć =