Jak zaparzyć kawę w aeropressie?

Aeropress to nieskomplikowane urządzenie służące do ręcznego parzenia smacznej kawy w zaciszu własnego domu lub podczas rekreacyjnej wycieczki. Składa się z solidnego cylindra, sitka, tłoka zwieńczonego uszczelką, mieszadła oraz lejka. Jego ogromną zaletą jest bez wątpienia niski koszt zakupu idący w parze z wysoką funkcjonalnością. Z niniejszego artykułu dowiemy się, w jaki sposób przygotować aromatyczną kawę przy zastosowaniu omawianego sprzętu. 

Pośpiech nie jest wskazany 

Do aeropressu zdecydowanie najlepiej nadaje się świeżo zmielona kawa ziarnista o średnio ciemnym zabarwieniu. Istnieją tutaj dwie odmienne metody zaparzania – klasyczna i odwrócona (inaczej invert). W przypadku tej pierwszej niezbędne okażą się specjalne filtry papierowe do aeropressu o okrągłym kształcie. Należy nałożyć taki element na sitko, umieścić całość w cylindrze, przelać wodą, ustawić na naczyniu przeznaczonym do gromadzenia napoju, wsypać zmielony proszek w ilości około 20 gramów, a następnie zalać go 50 mililitrami gorącej wody. Po odczekaniu pół minuty zaleca się dolanie jeszcze 200 ml wody i odstawienie naparu na co najmniej 120 sekund. Na koniec trzeba jeszcze miarowymi ruchami przecisnąć kawę do filiżanki (po uprzednim założeniu tłoka na cylinder). Z kolei technika odwrócona opiera się na tym, że papierowy filtr zostaje wykorzystany dopiero w finalnym etapie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

14 − 11 =