Jak wybierać kieliszki do wina?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Rodzaj wina, a kształt kieliszka

Badania statystyczne pokazują, że Polacy coraz częściej rezygnują z mocnych alkoholi, zastępując je słabszymi i bardziej szlachetnymi winami. Niestety wiele osób ma problem z tym, jak dopasować kieliszki do rodzaju trunku. Tymczasem kształt czaszy w dużym stopniu wpływa na zdolność wyczuwania zapachu i smaku alkoholu. Serwując wino czerwone, warto zdecydować się na kieliszki typu „Bordeaux”. Ich charakterystyczną cechą jest wysoka nóżka oraz rozszerzona czasza, która pozwala na prawidłowe utlenianie się trunku oraz stopniowe uwalnianie jego aromatu. W przypadku białych win stosuje się nieco niższe i węższe kieliszki.

Jeszcze niższe i węższe szkło wykorzystuje się do podawania gatunków deserowych, zawierających większą ilość alkoholu. Osoby, które spożywają wino sporadycznie, mogą zdecydować się na produkty uniwersalne. Na uwagę zasługują m.in. kieliszki firmy Holmegaard wykonane z cienkiego szkła, które są nie tylko atrakcyjne wizualnie, ale dodatkowo pozwalają wydobywać aromat z każdego rodzaju wina.

Szkło czy kryształ?

Wybierając kieliszki do wina, trzeba zastanowić się, czy lepszym rozwiązaniem będzie zakup produktów kryształowych, czy też szklanych. Zarówno jedne, jak i drugie mają swoje zalety i wady. Charakterystyczną cechą wyrobów kryształowych są bogate zdobienia oraz ornamenty, wpływające na ich efektowny wygląd. Niestety kryształ wykazuje znacznie mniejszą odporność na stłuczenie od szkła. Dlatego też tradycjonaliści i smakosze zdecydowanie częściej stawiają na ten drugi materiał.

Szklane kieliszki, takie jak te znajdujące się w ofercie firmy Eva Solo wyróżniają się estetyką i delikatnością. Biorąc pod uwagę odporność na stłuczenie, przyjmuje się, że w codziennym użytkowaniu lepiej sprawdzi się szkło, natomiast kryształ warto wykorzystywać podczas okazjonalnych imprez okolicznościowych. Zdaniem smakoszy kieliszki kryształowe doskonale sprawdzają się również podczas degustacji. Ich przejrzystość i połysk ułatwiają analizę oraz ocenę wzrokową alkoholu.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*