Do czego można wykorzystać suszone owoce?

Suszone owoce to jeden z najzdrowszych zamienników słodyczy. Doskonale zaspokajają głód i pozwalają cieszyć się słodkim smakiem. Są przy tym bogate w błonnik, potas, żelazo, fosfor, magnez, witaminę C i E oraz witaminy z grup B. Można je spożywać w formie przekąski, a także wzbogacać nimi przygotowywane na co dzień dania.

Składnik ciast, deserów i napojów

Owoce w formie suszonej są dobrym rozwiązaniem, gdy chcemy uczynić swoją dietę zdrowszą i bardziej zbilansowaną. Spożywane pomiędzy posiłkami świetnie zastępują niezdrowe przekąski i likwidują ochotę na słodycze. Można je również dodawać do lodów z bitą śmietaną, dekorować nimi galaretki i wzbogacać za ich pomocą smak jogurtu czy kisielu. Doskonale sprawdzą się jako składnik domowych wypieków – zarówno w formie końcowej dekoracji, jak i jako element wyrabianej masy. Warto dodawać suszone owoce do domowych ciastek i batoników, a także kompotów i herbat.

Samodzielne suszenie owoców – naturalny sposób na zdrowie

Najlepiej, jeśli suszone owoce są wytwarzane w naturalny, ekologiczny sposób, bez użycia konserwantów i dodatkowego cukru. Kupujmy je tylko od sprawdzonych producentów, którzy oferują produkty o najlepszych właściwościach. Owoce możemy także suszyć samodzielnie – pomoże nam w tym dobrej jakości suszarka do owoców. Pozwala ona na bezpieczną dla zdrowia konserwację i suszenie bez niekorzystnych dla zdrowia składników. Wiemy również wówczas, jakich owoców używamy do suszenia – możemy zastosować te z własnego sadu lub od sprawdzonych dostawców. Owoce suszone przy pomocy suszarki zachowują więcej cennych składników odżywczych. Produkt domowej roboty jest także dużo tańszy niż bakalie kupowane w sklepie – to inwestycja w zdrowie, która szybko się zwraca.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

czternaście + 19 =