Co ułatwi pracę piekarzowi?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

W dawniejszych czasach zawód piekarza był jednym z najbardziej renomowanych, dziś zaś jest jednym z tych rzadziej wybieranych przez młodych uczniów. Profesja ta kojarzy się przede wszystkim z trudem, nocnymi zmianami i upale towarzyszącym przy piecach piekarskich. Żyjąc w czasach powszechnej mechanizacji, każdy zawód, nawet ten najżmudniejszy, może liczyć na nieco wsparcia ze strony technicznej. Piekarnictwo również należy dziś do branż zmechanizowanych, dlatego osoby uprawiające zawód piekarza nie muszą martwić się trudnościami związanymi z wykonywaną pracą. Każda piekarnia w dzisiejszych czasach jest odpowiednio wyposażona i posiada szereg maszyn ułatwiających najważniejsze i nawet te najbardziej wymagające działania. Są one dostępne w wielu specjalnych sklepach, takich jak m.in. IBIS.

Mechanizacja w piekarnictwie

Można uznać, że dziś proces powstawania chleba jest niemalże w pełni zmechanizowany od początku do końca. Prawie cała produkcja przebiega taśmowo, a piece nie przypominają już tych, co kiedyś. Mieszanie składników odbywa się zazwyczaj za pomocą maszyn, a ciasto rozdzielane jest przy użyciu tzw. wagodzielarek. Chleby swój kształt zawdzięczają wydłużarkom, które zajmują się rozwałkowywaniem ciasta i formowaniem go w taki sposób, by otrzymać wymagany kształt pieczywa. Nie trzeba martwić się nawet o krojenie gotowego już produktu, gdyż każdy zakład posiada w pełni zautomatyzowane krajalnice do chleba. Dzięki takim rozwiązaniom, piekarzom oszczędzono części obowiązków. Ich praca stała się łatwiejsza i o wiele bardziej zorganizowana niż miało to miejsce jeszcze kilka dekad temu.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*