Czy warto zażywać syropy?

Sezon jesienno-zimowy to okres, w którym wszyscy bez wyjątku narażeni są na spadek odporności organizmu i przeziębienia. Właśnie wtedy najchętniej sięgamy po syropy, zwłaszcza te owocowe. Czy warto zażywać syropy?

Po co zażywać syropy?

Naturalnych metod wspomagania odporności jest wiele, ale wielu z nas wybiera syropy. Nie sprawiają trudności w przyjmowaniu, a niektóre, zwłaszcza owocowe, kuszą pysznym smakiem. Do spożywania syropów z owoców nakłaniały nasze babcie i mamy. Są one znakomitym bogactwem witaminy C. Warto zażywać je zarówno profilaktycznie, jak i wspomagająco w stanach chorobowych. W codziennej diecie często brakuje nam naturalnych źródeł witamin, jemy zbyt mało owoców. Syropy to skoncentrowana dawka wielu witamin z witaminą C na czele. O ile syropy zawierające substancje lecznicze medycznego pochodzenia mogą mieć różne przeciwwskazania, o tyle syropy owocowe są całkowicie bezpieczne i można je stosować bez względu na przyjmowane leki.

Jakie syropy warto zażywać?

Skoro już wiemy, że syropy są świetnym sposobem na wzmocnienie organizmu, to warto dowiedzieć się, które warto zażywać. Na uwagę zasługuje syrop z malin, który jest popularny już od ponad pięciu wieków. Działa stymulująco na gruczoły potowe, dzięki czemu jest idealnym środkiem na gorączkę, gdyż organizm wytraca temperaturę z potem. Wysoka zawartość witaminy C sprawia, że syropy z malin wpływają na uszczelnienie naczyń krwionośnych i podniesienie odporności organizmu. Działanie wzmacniające i przeciwgorączkowe ma także syrop z czarnego bzu. To kolejny syrop, który warto stosować. Posiada właściwości detoksykujące organizm, a nawet przypisuje mu się działanie przeciwbólowe. Warto wspomnieć, że syropy owocowe nadają się nie tylko do herbaty. Można nimi wzbogacać smakowo i odżywczo ulubione desery.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

4 × 2 =